Over Sieka Bos

Al van jongs af aan ben ik veel met paarden bezig. Rijden, grondwerk, verzorging en ook vakanties; paarden hebben altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Na mijn eerste kennismaking met paardencoaching was ik gelijk enthousiast over de kracht van het werken met paarden in de hulpverlening. Inmiddels heb ik meerdere paardencoach-opleidingen afgerond. Het is indrukwekkend om te zien wat paardencoaching voor mensen kan doen. Behalve paardencoach ben ik ook psycholoog. In de master “Levensloop” heb ik mij op twee zaken gericht: enerzijds ouderenpsychologie en anderzijds het werken als psycholoog-coach, met inzet van dieren (Animal Assisted Interventions).

In de paardencoaching maak ik gebruik van psychologische principes en methodes, met name de oplossingsgerichte benadering en Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Voor mantelzorgers en chronische pijnpatiënten bied ik een programma aan dat gebaseerd is op ACT. 

Naast mijn werk als paardencoach begeleid ik mensen met dementie in de thuissituatie. Doel van deze begeleiding is het activeren van de persoon met dementie en ontlasting van de mantelzorgers, waardoor de persoon met dementie zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Ervaring met mensen met dementie heb ik, behalve tijdens mijn studie, ook opgedaan als vrijwilliger in een verpleeghuis en als mantelzorger voor mijn vader.

Mijn ervaring met paarden en met dementie komen samen in de behandeling met inzet van paarden die ik aanbied voor mensen met dementie. Specifieke kennis over werken met paarden met de doelgroep heb ik opgedaan in de Verenigde Staten, waar paarden al langer worden ingezet bij activiteiten en therapie voor mensen met dementie.

Ik ben geregistreerd als Professional in het AAI-kwaliteitsregister

Terug