Mantelzorgers

Mantelzorgers

Zorgen voor een naaste is bijzonder om te doen, maar niet altijd makkelijk. Soms is het nodig om even bij te tanken, op verhaal te komen of je zorg(en) met iemand te kunnen delen. Ik kan hierin op verschillende manieren ondersteunen. Bijvoorbeeld door middel van paardencoaching.

Mantelzorgers hebben te maken met thema‚Äôs als grenzen stellen en bewaken, leren loslaten, tijd voor jezelf versus tijd voor de ander, afstand en betrokkenheid. Het spiegelend paard biedt inzicht in de thema’s die een hoofdrol spelen. Met behulp van oefeningen die gebaseerd zijn op ACT en de oplossingsgerichte benadering, leer je helpende vaardigheden zoals omgaan met emoties, afstand nemen van een sterke stroom van gedachten, ontdekken en versterken van je sterke kanten om zo meer veerkracht te ontwikkelen. Een mantelzorger met meer veerkracht is beter opgewassen tegen de vaak zware taak (of combinatie van taken). Bij het oefenen van de vaardigheden krijg je directe feedback door het spiegelend paard.

Een voorbeeld van zo’n oefening is te zien in de volgende animatiefilm:

Veel mantelzorgers combineren de zorg voor hun naaste met betaald werk. Als je je beter voelt in je mantelzorgrol, voel je je ook beter op je werk. De inzichten die krijgt en de vaardigheden die je leert in de paardencoaching, kunnen ook behulpzaam zijn in je werksituatie.

Een bijzondere ervaring is paardencoaching voor de mantelzorger en zijn of haar naaste samen. Mantelzorger en zorgvrager komen vaak terecht in een situatie waarin de ziekte en het niet (meer) kunnen een hoofdrol spelen. In een sessie met het paard gaat de aandacht juist uit naar het WEL kunnen, en is het voor beiden een manier om samen een positieve ervaring op te doen. Door met elkaar aan het werk te gaan met het paard, worden bovendien vaardigheden zoals communicatie en samenwerking geoefend.

De volgende animatiefilm laat een stukje van een sessie zien van de mantelzorger en zorgvrager samen. NB: in dit voorbeeld heeft de zorgvrager ervaring met paarden, maar paardencoaching is ook mogelijk voor mensen die geen ervaring hebben met paarden!

Terug